Prezentacja klubowicza

radny

Czechowice-Dziedzice

W klubie od: 06.02.2009
Ilość komentarzy: 116
Ilość postów: 77
Ilość wyświetleń: 33719

Formularz kontaktowy

Komentarze (116)

radny

Najwyżej rozbiorą później trochę kostek żeby położyć rurę przyłączeniową. Najgorzej kiedy nowy asfalt trzeba ciąć. Ale co zrobić jeśli UM pozyskał środki zewnętrzne na daną inwestycję. Jeśli jej teraz nie zrobią, to środki przepadną.

zobacz komentowany news »

radny

Petrosem, taka logika, że kanalizacja pójdzie w drodze, a nie w chodniku. Pod chodnikiem będą przyłączenia, które można zrobić bez rozbierania chodnika. Drogi teraz nie będą przebudowywać - dopiero po zrobieniu kanalizacji.

radny

W porządku LordzieR. Już niedługo...

radny

Tak LordzieR, połóżmy nowy asfalt, a po paru miesiącach rozkopmy drogi pod kanalizację. Bardzo mądry pomysł... Poczekaj chwilę. Najpierw rurki, a później asfalt.

radny

Mam nick radny, co wcale nie oznacza, że pełnię taką funkcję. Gdybym chciał sobie nabić punktów i startować w wyborach to pewnie występowałbym pod imieniem i nazwiskiem, tak jak pan Zbigniew Stanisz (któremu zresztą kibicuję w tej sprawie).

A Ty Młocie, rzeczywiście jesteś prawdziwym młotem.

radny

No to wygląda na to, że Śląski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych pokpił sprawę i zamiast "nadbudowy istniejących i budowy nowych wałów przeciwpowodziowych" robi miejscowo obniżenie wałów.

radny

Uważam, że sprawa powinna być szczegółowo wyjaśniona przez inwestora i administratora wałów czyli Śląski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych, podległy Marszałkowi Województwa.

radny

Bosman, a co ma burmistrz do kontenerów na terenie Czechowickiej Spółdzielni Mieszkaniowej? Odpowiem Ci, że ma tyle co do kontenera na prywatnej posesji innej niż jego własna, czyli nic... Swoją drogą to masz rację. Pomysł z przesunięciem kontenerów wg mnie nie trafiony.

radny

ja2 dobrze mówi. Tak średniak, Klasztorna, Burzej, Wierzbowa i Wodna nie będzie rozkopana pod kanalizację. Z asfaltowaniem Ochodzkiej (tu tylko mały fragment kolektorów pójdzie drogą w okolicy ul. Czechowickiej) i Waryńskiego czekają na budowę kolektorów. Kolektor nie pójdzie również w ul. Burzej dzięki bardzo dobrej postawie mieszkańców Burzeja, którzy zgodzili się puścić kolektor po swoich działkach.

radny

lordzieR, nigdzie nie pisałem, że jestem radnym. Mam taki nick. Już Ci żartem pisałem czy Ty jesteś prawdziwym lordem? Poprosiłeś mnie o załatwienie sprawy z busem. Każdy mógł zadzwonić do SM, Ty też. Ale przecież lepiej wyżalać się na forum. Poprosiłeś mnie o pomoc i chyba dość szybko sprawa została załatwiona, czyż nie? Nie spodziewałem się od Ciebie podziękowań, ale odrobinę szacunku by się przydało...

radny

To powiedz co takiego jest lepszego w Bestwinie?

radny

Bardzo dobrze, że w Bestwinie wygrał Artur Beniowski. Ale mówienie, że w porównaniu z Bestwiną w Czechowicach jest stagnacja - to czysta propaganda i demagogia.

radny

Bardzo mnie obchodzą sprawy, o których piszesz. Proszę zrób coś z tym... Nie zostawiaj sprawy tylko na tym forum. Napisałeś "Wasza logika jest skierowana na napychanie swojej kabzy". "Wasza" czyli domyślam się, że radnych... Obrażasz więc wszystkich radnych, również takich uczciwych jak np. Pan Fryderyk Czader. "Napychanie kabzy" to nieuczciwy zarobek. Jakim Ty jesteś człowiekiem, że wiesz o tylu nieuczciwościach i tak sobie o tym spokojnie piszesz na forum. Przypominam Ci, że jeśli wiesz o popełnieniu przestępstwa, to masz obowiązek to zgłosić prokuraturze. Ukręć bata na republikę nieuczciwych kolesi!

radny

Drobny żuczku, skoro ja muszę być radnym (bo taki mam nick) to Ty na prawdę jesteś owadem? ;-)
Nie, nie widzę tych przestępstw, o których piszesz. Dlatego to Ty powinieneś to zgłosić na prokuraturę. Dziwię się, że jeszcze tego nie zrobiłeś.
I jeszcze jedno - nie obrażaj radnych wrzucając wszystkich do jednego worka.

radny

Drobny żuczku, jeśli wiesz o jakiś nieprawidłowościach zgłoś to do prokuratury! Z tego co piszesz, to wygląda to nawet na możliwość popełnienia przestępstwa, a wtedy do jest Twój obowiązek żeby to zgłosić. W innym przypadku możesz zostać uznany za współwinnego.

radny

Gemini1Duo w tym mieście myśli się logicznie. Udało się porozumieć z mieszkańcami ul. Czechowickiej żeby kanalizację "puścić" przez ich ogródki, zamiast w drodze. Dzięki temu można budować drogę i kanalizację niezależnie od siebie. Jadąc drogą nie będziemy musieli omijać studzienek. Prawda, że rewelacja? ;-)

radny

Keri, Górnicza też jest ulicą powiatową, więc obserwator dobrze obserwuje.

radny

Musze się odnieść do wypowiedzi "patrz na lewo".

Dzieci nie straciły żadnych ulg. Dyskusja na sesji dotyczyła tylko tematu jakie dokumenty powinny być sprawdzane.

Większość linii jest nierentowna dlatego miasto dopłaca do naszych przewozów połowę. Likwidacja jednego kursu w jedną stronę powoduje, że w drugą autobus też nie jedzie.
Urząd nie kieruje prywatnymi przedsiębiorstwami typu Marbus.

A teraz odpowiem dlaczego autobus linii X jadąc z Czechowic wjeżdża na przystanek obok poczty w Zabrzegu by po chwili znaleźć się na następnym przystanku po drugiej stronie torów.... Bo żaden autobus nie zawróci ani na ulicy, ani na skrzyżowaniu, tylko musi to zrobić na placu.

Czy w dobie kryzysu na PKP nie byłoby zasadne pomyśleć o tańszych szynobusach? Tak, pewnie tak myślą w PKP ;-)

radny

Miasto daje na sport o wiele więcej niż tylko te 400 tys. zł. Lekkoatleci, saneczkarze i inne kluby, w których trenuje młodzież dostają pieniądze z innej puli (kolejne kilkaset tysięcy). Pieniądze mogły dostać tylko te kluby, które złożyły wnioski. Żaden klub nie mógł dostać więcej pieniędzy niż o to co wnioskował. Ponadto miasto wspiera sport poprzez etaty trenerów na MOSiR. MRKS dostał znacznie mniej pieniędzy niż w zeszłym roku. Nie wypowiadam się czy to mało, czy dużo.

radny

Obserwatorze, początek wypowiedzi masz dobry, ale dalej pokazana jest niestety Twoja niewiedza. Biuro Transportu działa przy UM. Powstało w związku z nowymi przepisami o transporcie zbiorowym. Pracują tam "aż" 2 osoby, które wcześniej pracowały w PKM. Na ich miejsce nikogo nowego w PKM nie zatrudniono. Połączenie MZK z PKM jest niemożliwe z oczywistych przyczyn - prawnych i społecznych. Poza tym Bielsko-Biała nie ma jakiegokolwiek interesu żeby jeździć na trasach nierentownych (a są to prawie wszystkie trasy). Po Twoim wpisie pewne jest, że nie jeździsz autobusami (ja jeżdżę rzadko, ale jednak). Podaj jakąkolwiek linię na której autobusy wożą "powietrze". Być może Twoje wrażenie wynika z tego, że np. w godzinach rannych widzisz jak puste autobusy jadą rano z centrum miasta na obrzeża. Ale wiedz, że te same autobusy kiedy dojadą już na te obrzeża, wracają następnie do centrum pełne. Popołudniu jest odwrotna sytuacja. Autobusy z centrum jadą pełne, a wracają puste.

radny

do Gemini:
Nie, nie mógłbym się tu przedstawić bo Ty też jesteś tu anonimowy. Przedstawię się z imienia i nazwiska na tym forum jeśli Ty to zrobisz. Nie zgrywam ważniaka, tylko drażni mnie kiedy ktoś bezmyślnie opowiada pierdoły o oświacie w naszym mieście. Chyba, że robisz to z premedytacją, bo masz w tym interes.
Szkoda, że nie przeczytałeś co napisałem do końca. Przypomnę, że napisałem, że nasza gmina sporo inwestuje w oświatę: budowa sal gimnastycznych, placów zabaw, a teraz rozbudowa szkoły w Zabrzegu. Gmina płaci więcej na płace, bo zdecydowała m.in. o większej ilości oddziałów przedszkolnych (wcale tego nie musiała robić).

radny

Rick, uchwałę podjęła rada i to prawie jednogłośnie (wstrzymali się sołtysi), a nie burmistrz. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że jesteś emerytem odciętym od świata. A dlaczego emeryci na sołectwach mają być uprzywilejowani w stosunku do wszystkich innych, np. z Górnych?

radny

Gemini1Duo nie masz pojęcia o tematach, w których zabierasz głos. Gmina wydaje na oświatę z roku na rok coraz więcej (w tym roku jest to 5 mln zł więcej). W budżecie gminy oświata to grubo ponad 40 mln zł na 121 mln zł. W innych gminach zamyka się i łączy szkoły. U nas buduje się sale gimnastyczne, place zabaw, a teraz rozbudowuje szkołę. Jak się to ma do Twoich szafeczek, które kosztują do kilku tysięcy zł? Powiedz gdzie niby nie ma szafeczek? Widać, że nie masz dziecka w szkolnym wieku, bo nie masz o tych sprawach pojęcia.

radny

Kolus99, podobnie miałem napisać drobnemu żuczkowi jak Ty napisałeś.. Żeby budować domy socjalne i rozdawać ludziom pieniądze, trzeba mieć inwestorów i podatki bo z pustego nie nalejesz. Drobny żuczku chwaliłeś się, że jesteś ekonomistą.. Jestem ciekaw jakim to ekonomistą jesteś? Na pewno nie kapitalistycznym. I jeszcze jedno. Ciągle udzielasz się na tym forum i kreujesz na tego co wie jak rozwijać nasze miasto, jakie decyzje są dobre, a jakie złe. W zasadzie wiesz wszystko na każdy temat. Byłbyś co najmniej znakomitym radnym, jak nie doskonałym burmistrzem. Wystartuj! Na pewno zdobędziesz ogromne poparcie, zwłaszcza tych którym rozdasz ostatnie gminne pieniądze. No, a jeśli chodzi o tropienie przekrętów, to będziesz lepszy niż Ziobro, Macierewicz i CBA. Doszukujesz się w zwykłej drodze drugiego dna co jest zwyczajnie żałosne. Pobliskie tereny inwestycyjne gminy może kupić każdy, bo wymagany jest przetarg. Jeśli Cię stać i zaoferujesz najlepszą cenę, możesz te grunty kupić również Ty!

radny

Przy komentowaniu łącznika Sobieskiego z Legionów ciągle ktoś miesza, że jest to droga dojazdowa do nowego centrum handlowego. Nie możecie zrozumieć, że jest to łącznik pomiędzy 2 drogami - powiatową i gminną, która przy okazji poprawia komunikację do centrum handlowego? Właśnie dlatego dokłada się do inwestycji prywatny inwestor i dlatego też duże dofinansowanie będzie z Urzędu Marszałkowskiego (dodatkowe punkty za udział w przedsięwzięciu powiatu i prywatnego inwestora). A na dodatek droga otworzy nowe tereny inwestycyjne gminy, na terenie których dzisiaj jest śmietnik. Nie jestem z ugrupowania burmistrza ale głosowałem za tą inwestycją, podobnie jak cała rada, bo jest to rozwój naszego miasta.

radny

Pewne jest, że projekt na kanalizację został ostatecznie zweryfikowany i oceniony pozytywnie. Pewne jest też, że jest wśród 5 projektów z listy rezerwowej wybranych do dofinansowania. Czyli awansowaliśmy najpierw z 14 miejsca na 10, a teraz jesteśmy wśród 5, które powinny dostać kasę.

Kasę na kanalizację dzieli Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska (który reprezentuje m.in. pan Ochwat).
Myślę, że wypowiedź na sesji pana Ochwata o 97% szansach na dofinansowanie projektu była bardzo ostrozna, bo szanse są jeszcze większe. Polska otrzymała dodatkową pulę środków z Unii Europejskiej, która ma zostać przeznaczona m.in. na kanalizację. Dodatkowo dochodzą do tego oszczędności z poprzednich projektów na kanalizację. Więc kasy wystarczy na nasz projekt. Umowa może będzie podpisana końcem roku lub początkiem następnego.

Powrót

Nowi klubowicze

AndreasH

Gniezno
w klubie od: 2025.06.21

TL21

Polska
w klubie od: 2025.06.01

Nikka

Bytomki
w klubie od: 2025.03.25