Prezentacja klubowicza

radny

Czechowice-Dziedzice

W klubie od: 06.02.2009
Ilość komentarzy: 116
Ilość postów: 77
Ilość wyświetleń: 29060

Formularz kontaktowy

Komentarze (116)

radny

Darku, przy każdej szkole podstawowej w naszej gminie (również w Ligocie, Bronowie i Zabrzegu) znajdują się ogólnodostępne place zabaw, wybudowane przy udziale środków zewnętrznych w ramach programu "Radosna szkoła".

Pawłowice nie mają własnej komunikacji autobusowej, a jedynie dopłacają do jastrzębskiej. Nie mam tu wiedzy co do szczegółów.

zobacz komentowany news »

radny

Duzaczarna, coś mi się wydaje, że nie mam takiego obowiązku :-)

Umówmy się, że wypowiadam się jako "jeden z nas" :-)
Nick to tylko nick. Ja nie dociekam, czy lubisz kawę bez mleka, czy jesteś wysoką brunetką.

radny

jarek1111,

pisz do PIMu w sprawie uszkodzenia samochodu na Pasiecznej. Widziałem tą drogę. Jest chyba najgorsza ze wszystkich. Firmy budujące kanalizację mają ubezpieczenia od takich rzeczy i wypłacają pieniądze za naprawę.

Waryńskiego i Sikorskiego są drogami powiatowymi. Nie wiem czy powiat tego nie reklamuje. Ale przecież teraz nikt nie będzie w zimie robił poprawek.
Sam napisałeś, że masz już dość jeżdżenia Pasieczną. Na pewno nie chciałbyś teraz znowu jeździć po rozkopanej Waryńskiego i Sikorskiego.

Problem z nierównościami w ulicach wynika z usadowienia studzienek w jezdni. Tam gdzie udało się puścić kanalizację poboczem (np. Czechowicka, Zabrzeska), tam takich problemów nie ma.

radny

ToJa, Pawłowice są wzorcem dla wielu gmin, wcale nie twierdzę , że jest inaczej.

Dyskusja o budżecie to złożony temat. Nawet w tym wątku są krytyczne komentarze, że mamy deficyt 2 mln zł. A zobaczcie jaki deficyt mają Pawłowice.
Deficyt związany jest zwykle z szukaniem środków na wkład własny do projektów z zewnętrznym dofinansowaniem.

W Pszczynie, mieście powiatowym sprawa wygląda tak:
"Dochody gminy wyniosą w przyszłym roku 162.806.410 złotych, natomiast wydatki sięgną sumy 149.744.772 złotych.
Na inwestycje w 2014 roku gmina Pszczyna zarezerwowała w planie 16.351.422 złote."

W Czechowicach-Dziedzicach mamy szereg różnych placówek i instytucji, których próżno szukać nawet w miastach powiatowych jak Pszczyna, o Pawłowicach nie wspomnę (np. Dom Dziennego Pobytu dla ludzi starszych i chorych, noclegownię, komunikację autobusową i wiele innych).
Ich funkcjonowanie obciąża nasz budżet. Pytanie brzmi czy mamy je zlikwidować?

radny

Darek, już odpowiadam.
W Pawłowicach gmina (urząd) realizuje bezpośrednio inwestycję - budowę kanalizacji sanitarnej, więc wydatek wchodzi bezpośrednio do ich budżetu.

Czechowice-Dziedzice budują kanalizację poprzez swoją spółkę.

Tu jest informacja o finansowaniu projektu.
http://www.pim.czechowice-dziedzice.pl/www_1.0/jrp_fin.html

212 mln zł w dwa lata - w całości są to wydatki inwestycyjne.
Spółka można odliczyć VAT w projekcie, a gmina już nie.

Natomiast gmina ponosi wydatki w postaci dokapitalizowania spółki.

radny

Rondo jest na drodze powiatowej, wykonane w całości z pieniędzy prywatnego inwestora. Z pewnością rondo na ul. Traugutta - Narutowicza - Drzymały (drogach powiatowych) jest pilniejsze. Miasto zabezpieczyło połowę potrzebnych środków na budowę tego ronda. Powiat obiecuje, że też da swoją połowę. Jest więc spora szansa, że rondo powstanie.

radny

Tom, pochopnie oceniasz ludzi. Często udaję się na ul. Węglową, "tak sam na sam". Pozdrawiam!

radny

Tom,
nie wiem o co Ci chodzi. Wszyscy radni, którzy mieszkają w okolicach ul. Węglowej byli tam na wizji, co widać na zdjęciach.

Może radni powinni oglądać inwestycje, na które przecież mają wpływ, w konspiracji, w nocy?

radny

Powodzianin,
remont ul. Węglowej jest wykonywany przez powiat ale w dużej mierze z pieniędzy naszej gminy i na usilne prośby naszej gminy. Gmina przeznaczyła 1/3 środków na tę drogę, 1/3 PG Silesia i 1/3 powiat.
Radni mają prawo oglądać inwestycje za którymi podnoszą ręce. Rurowanie rowu przy ul. Miliardowickiej nie było zagrożone. Był jedynie problem braku środków ze strony powiatu. Ostatecznie powiat zrobił to rurowanie z pieniędzy gminy.

radny

Trabi, już Ci odpowiadam. Szczawnica nie jest po przetargu. Zobaczymy co będzie... Mnie by się podobało 2 zł i bez konieczności segregowania. Kto jest za moją propozycją? :-)

radny

Drobny żuczku i po co się tak napinasz? Powiedziałem, że stawki nie zostały jeszcze przyjęte przez radnych więc nie pisz, że jest inaczej.
Krytyka jest bardzo dobra, zwłaszcza jeśli jest konstruktywna i merytoryczna.

Poczytaj ustawę, poczytaj uchwały z innych gmin. Zrób to rzetelnie, a wtedy wyrobisz sobie rozsądny pogląd na sprawę. Dowiesz się m.in. tego, że gmina nie może zarabiać na opłacie śmieciowej, nie może też dopłacać do "systemu".

Powtórzę się. Przetarg pokaże prawdziwą stawkę. Ktoś ma kaprys nie segregować, będzie płacił więcej. Ktoś sobie zada trud segregować, będzie płacił mniej. Te dwie opłaty to nakaz ustawowy. Gmina może np. zmienić sposób naliczania opłaty. Miasto Bielsko-Biała będzie naliczało np. za zużycie wody 4,4 zł i 6 zł - od metra sześć. wody. Łatwo policzyć, że stawka ulgowa to średnio kilkanaście zł za śmieci niesegregowane.

Najlepiej wpisać sobie hasło w googlach "stawki opłat za śmieci". Będziecie wiedzieli jaki to stawki już zostały uchwalone w innych miastach oraz jakie miasta są po przetargach.

radny

I jeszcze jedno. Popieram pełną jawność prac komisji przetargowej.

radny

Drobny żuczku, rozpisałeś się bardzo, ale zupełnie niepotrzebnie.
Przede wszystkim żadne stawki nie zostały przyjęte! Po drugie to nie burmistrz robi osobiste wyliczenia, ale urzędnicy. Po trzecie urząd dysponuje nieporównywalnie lepszymi danymi niż spółdzielnia. Po czwarte Pan Prezes Nocoń zapomniał przy wyliczeniach o wielu różnych kosztach, np. o gminnym punkcie odbioru odpadów itp. do czego gminy są zobligowane ustawowo.

Stawkę przyjmuje rada, ale to przetarg pokaże rzeczywistą cenę. Jaką stawkę przyjmie nasza rada, to się okaże. Jeśli przyjmie niższą stawkę, a przetarg nie zostanie rozstrzygnięty (unijny trwa min. 3 miesiące), to w lipcu będziemy mięli paraliż śmieciowy. Kto będzie temu winny? W Pszczynie po przetargu i doliczeniu kosztów obsługi wyszło ponad 9 zł.

radny

p0391, ciekawa sprawa, bo GUS ma dane z naszego urzędu.

radny

Natsumi, bardzo mi miło, że chcesz znać moje zdanie. Tak, jestem za budową kanalizacji tam gdzie obszary są bardziej zurbanizowane. Zwłaszcza w mieście, nie wyobrażam sobie żeby w dzisiejszych czasach ścieki płynęły rowem, wzdłuż chodnika.

Ale sprawa kanalizacji to przecież nie tylko sprawa, zapachu, wygody, ochrony środowiska. To dzisiaj formalny wymóg w UE, za którego brak spełnienia będzie płaciło się kary finansowe.

Co do kosztów ponoszonych przez mieszkańców, to oczywiście uważam, że miasto powinno pomóc (np. poprzez zdobycie dodatkowego dofinansowania zewnętrznego).

Drobny żuczek opisał stronę formalno-prawną.

radny

Gemini1Duo, sam sobie odpowiedziałeś. "Jest ustawa, jest paragraf".
Ja Cię akurat pozdrawiam.

radny

Tego nie wiem, ale może ten wnioskodawca ruszył jednak 4 litery, chociaż jak widać nieskutecznie. Osobiście byłem zaskoczony tak niskim miejscem na liście rankingowej, podczas gdy wnioski gminy były wyżej, a dotyczyły wg mnie mniej ważnych ulic, niż to rondo.

radny

ToJa, oczywiście, że żartuję. Cieszę się, że wiesz, że w konkursie wygrywają po prostu najlepsze wnioski.
Natomiast ja dziwię się, że nie wiesz kto składał wniosek...
Podpowiem Ci. Nie gmina Czechowice-Dziedzice.
Tylko wnioskodawca miał prawo do działania w tym zakresie.
Jak pewnie wiesz nasza gmina jak na razie ma 100% skuteczności w pozyskiwaniu środków z tego programu. Do zeszłego roku od początku jego istnienia.

radny

ToJa, nie wiem skąd przypuszczenie, że popierałem PSL?
Bliżej mi do PO niż PSL.
Czy uważasz, że wnioski w konkursie są "załatwiane"?

radny

No dobrze. Teraz już wiecie, że za pisanie płaci mi Slonce_Peru :-)
Płaci 50 gr od posta. Jak rozmowa upada, to szybko ją podtrzymuje :-)

radny

ToJa, jeszcze niedawno byłem posądzany, że jestem zespołem.
Nie jestem sam. Jestem z Wami :-)

radny

Czyli jednak mam dla kogo pisać.
Gemini czyta... No to piszę dalej. :-)

radny

Gemini1Duo, nie rozumiem.
Napisałeś "chętnie poczytamy", by chwilę później dodać "nie czytam, bo nudne i monotonne". To zdecyduj się, czy czytasz, czy nie. Bo nie wiem, czy mam nadal pisać? :-)

radny

Gemini1Duo, miło mi, że czytasz moje teksty.

"Nie jest to jednak zainteresowanie wynikające z troski o szczęście i dobrobyt mieszkańców. Wybory coraz bliżej..." - Ty wiesz najlepiej, prawda :-)

"Od lat mam styczność z różnymi firmami, wykonawcami, kontrahentami i wiem jak się "kręcą biznesy". " - Tu kolejny raz pokazujesz, że osądzasz innych wg swojej miary.

"Wytrwałości w dążeniach i duuużej dawki ostrożności-życzymy." - Zapomniałeś dodać "od klasy średniej" :-)

radny

Slonce_Peru, masz nawet poczucie humoru. To już coś :-)

radny

Slonce_Peru, zrobię tym razem inaczej i nie skomentuję tego co napisałeś.

Tak z innej beczki powiem, że masz bardzo sympatyczną ikonkę :-)
Dodam jeszcze, że nie uważam, że podszywasz się pod naszego Premiera, chociaż złośliwi z PIS nazywają go Słońcem Peru.

radny

919, dawno Cię nie było na tym forum.

To żeś poleciał no, no... Od razu z wielkiej armaty :-)

"Afery i manipulacje warte powieści kryminalnych". I jak się ta powieść skończyła? Ktoś został ukarany? Ktoś poszedł do więzienia? Przypomnij proszę, bo nie wiem. Skoro afery kryminalne, to przecież coś musiało być.

Bardzo ciekawi mnie jaka to afera oparła się o jakiekolwiek ministerstwo? Umieram z ciekawości :-)

radny

Slonce_Peru, na siłę chcesz się ze mną kłócić. Ciągle Ci powtarzam, że nie mam na to ochoty. Nigdy nie napisałem, że Twoje wypowiedzi to "bleblanie" (to dlatego napisałem, że się chamsko zachowujesz). Nie obrażałem Cię i nie zamierzam. Zwykle staram się przeczytać tekst przed wysłaniem, czy nie ma w nim błędów. Poprzednim razem niestety nie zauważyłem błędu, co skrupulatnie odnotowałeś. Słusznie - nie wypada pisać z błędami.
Forum jest od tego żeby wymieniać myśli. Ja też do tego mam prawo.
Znasz osoby w urzędzie, które chętnie Ci udzielą różnych informacji, to wspaniale. To znaczy, że ten urząd może nie jest taką "sitwą" jak to czasem próbujesz przedstawić.

radny

Slonce_Peru, nigdy nikogo nie potraktowałem z buta. Zachowujesz się bardzo hamsko. Miałem o Tobie lepsze zdanie. Nie zamierzam iść z Tobą na polemiki, które niczego nie wnoszą.

Drobny żuczku, nie siej złowrogiej propagandy. Możesz nasłać kontrole (RIO, NI, UKS) na UM. Oni obiektywnie wykażą, czy dany wydatek został zawyżony. Mało tego, oni wyniki kontroli opublikują, tak żebyśmy wszyscy je poznali. W ten sposób możesz łatwo zakończyć działalność obecnej rady, burmistrza, urzędników i całego tego złego układu.
Zrób to, a pokażesz odwagę i wybawisz nas od nich. Taka kontrola na pewno się dla nich źle skończy, jeśli oczywiście to co piszesz jest prawdą. A jeśli nie jest prawdą, to gdybyś był odrobinę przyzwoity, to wiedziałbyś co zrobić. Nazywasz mnie pieskiem, ale to ty szczekasz, ale szczekasz za płotem. Nie podejmujesz najmniejszego wysiłku żeby coś zrobić w realu. Rzeczywistość, którą tu przedstawiasz jest wyimaginowana, wirtualna, groteskowa. Szczerze, trochę jest mi Ciebie żal.

radny

Duszomaniak, tu masz adres na który możesz wysłać swoją ofertę.
Na pewno odpiszą. A jeśli ta oferta będzie dobra (jakościowo i cenowo), to zostaniesz wykonawcą.

ptz@um.czechowice-dziedzice.pl

Każdy z nas ma prawo dowiedzieć się w PTZ kto i za ile wykonał przystanki oraz dlaczego odrzucono inne oferty. Tym urzędy różnią się od prywatnych inwestorów.

Powrót

Nowi klubowicze

HansMax

Bestwina
w klubie od: 2023.10.29

Obserwator08

Czechowice-Dziedzice
w klubie od: 2023.10.16

Moxxie

Czechowice Dziedzice
w klubie od: 2023.09.19