cz-dz
W klubie od: 28.10.2010
Ilość komentarzy: 58
Ilość postów: 67
Ilość wyświetleń: 21108
Nie daj się okraść przed świętami.
Dojeżdżając z wózkiem do kasy wyrzuć z niego połowę tego badziewia, które wcześniej tam władowałeś. Możesz wybierać metodą losową.
Fajnie byłoby, gdyby ostateczny efekt wyglądał tak, jak ośrodek w tyskich Paprocanach.
Zupełnie na marginesie dyskusji o rewitalizacji terenów wokół Kopalnioka.
Wprost uwielbiam strukturę administracyjną naszego kraju: gmina nabyła od powiatu działki gruntowe. Dotąd myślałem, że szczytem abstrakcji handlowej jest handel instrumentami pochodnymi, a tu takie zaskoczenie.
Ja mam znowu problem językowy. Otóż, dlaczego to otwarcie ma być 'WIELKIE'? Gdzieś tam po drodze zatarła się granica pomiędzy tekstem dziennikarskim a tekstem o charakterze reklamowym.
Jeszcze jedna fajna rzecz, na którą starostwo ma i pomysł i pieniądze. Byłem niedawno w tej instytucji i czekając na korytarzu zobaczyłem sterty czasopism (nie pamiętam tytułu) wydanych częściowo na kredowym papierze (żadne, podkreślam - żadne, czasopismo, które podlega prawom rynku nie jest wydawane na tak drogim papierze) traktujące o powiecie bielskim. I dowiedziałem się, że niedawno odbyła się (za moje i Twoje, drogi czytający pieniądze) imprezka w Niemczech i kilku równie istotnych rzeczy. Ale najlepsze w tekstach jest wytłuszczanie IMION I NAZWISK PANUJĄCYCH. Andrzej Płonka przewinęło się chyba kilkanaście razy.
Chciałem sprawdzić, na co jeszcze powiat pieniądze ma. Zajrzałem na stronę www, przełączyłem się na język angielski, i oto co znalazłem:
District of Bielsko came into existence after administrative reform of the country from 1st of January 1999. It consists of 10 communes. 8 of them (Jaworze, Jasienica, Buczkowice, Kozy, Porąbka, Szczyrk, Wilamowice, Wilkowice) hail from former voivodship of Bielsko. Remaining two communes (Bestwina and Czechowice-Dziedzice ) belonged before the reform to the voivodship of Katowice.
District of Bielsko is situated on the borderland of two extensive historical lands: The Silesia and The Little Poland. This historical fact has caused that completely different cultures mixed together in this region. These cultures have contributed a lot of values and created unique cultural heritage of this land.
During the reign of polish duke Mieszko the First, the White River, which divided the lands of Silesia and Little Poland was treated as a border. The oldest settlement has concentrated on the northern areas of present-day district, and has been gradually expanding in the mountains’ direction.
Osoby, które znają język angielski na poziomie wyższym niż średnio zaawansowany, chyba widzą, o czym mówię. A Mieszko dy ferst chyba wolałby się utopić w łajt riwer niż być wspomnianym w tym tekście.
Czy na festiwalu będą prezentowane piosenki pochodzące z różnych religii czy tylko z jakiejś konkretnej?
JFC - i to nie są inicjały byłego prezydenta USA, bo miał trochę inne. A nie mogę napisać całymi wyrazami bo: (1) byłbym winien obrazy uczuć religijnych, (2) drugie słowo jest niecenzuralne.
Czekam na dzień, kiedy kluby sportowe (po przedszkolach, szkołach i bibliotekach) TEŻ wezmą się za solidną pracę duszpasterską.
1. myślę, że to świetny pomysł, żeby uczyć konkretnych i pożytecznych umiejętności;
2. myślę, że język polski doznał niesamowitych uszkodzeń w latach 70tych ubiegłego wieku i do dziś nie może się z tego pozbierać; KTO TO JEST 'TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH'???? czy to przypadkiem nie jest po prostu FRYZJER?
Świecznik powinien mieć 8 lub 9 ramion. Menora - świecznik siedmioramienny służy do innych celów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chanukija
@tengil13
'Te nasze korty' mogą być jednocześnie miejscami pracy. Spróbuj na to spojrzeć z tej perspektywy.
Na przeciwko Kontaktu były kiedyś 2 całkiem przyzwoite korty. Czy wie ktoś może, dlaczego teraz się niszczą? Kro jest gospodarzem tego terenu? Wydaje mi się, że ich odtworzenie nie kosztowało by zbyt dużo.
Czy dziennikarzy z czecho.pl nie zainteresowały te 'względy formalne'? Jak powyżej napisał 'nowy-nick', w tłumaczeniu z urzędniczego na ludzki, 'wniosek odrzucony został ze względów formalnych' znaczy, że w zasadzie to były podstawy merytoryczne do dotacji tylko że ktoś źle napisał podanie.
Powtarzam pytanie do czecho: nie interesuje Was uzasadnienie odrzucenia wniosku? To chyba nie są informacje objęte klauzulą 'tajne/poufne'. To bardzo istotne informacje z punktu widzenia interesu publicznego.
Czy to jest sen, czy serio będą rozkopywać niedawno zrobioną ulicę Topolową?
Udział jest bezpłatny, ale już organizacja nie jest bezpłatna. A Powiat płaci z naszych podatków. I uważam, że marnuje nasze pieniądze.
Czy wiek ktoś może, kto prowadzi to szkolenie?
@adam: skąd takie myśli
@jacorek: zgadzam się, że kościół, o którym piszesz, jest architektonicznie genialny.
Nie często bywam malkontentem, ale tym razem zgadzam się z Gościem :(. W Czechowicach-Dziedzicach, pod względem architektury i urbanistyki, największą fuszerką są Czechowice-Dziedzice. Tu się budowle, przestrzeń publiczna i prywatna nie trzymają kupy. Stojąc w dowolnym punkcie miasta, a chyba szczególnie na przeciw nowego MDK, zadaję sobie pytanie: 'przepraszam, ale o co chodzi?'
@blizard 25
Podoba mi się pomysł podatku śmieciowego, ale, niestety, podzielam Twoje obawy w kwestii segregacji śmieci. Tylko tak się zastanawiam: czy nie wystarczy powiedzieć ludziom, że to jest w naszym wspólnym interesie, żeby śmieci segregować. Czy jesteśmy rzeczywiście takimi baranami, że tego nie pojmiemy?
Ciekawy jestem, czy przy okazji takiej imprezy znajdą się obrońcy ludzkiego życia, którzy zorganizują wystawę zdjęć, których głównymi motywami będą fragmenty ludzkich ciał, do których strzelano przy pomocy tych maszyn.
Jak znam życie i SP2 w Czechowicach, wszelkie obiekty będą poza godzinami pracy szkoły zamknięte na 4 spusty.
Korwin-Mikke, Palikot. No to poczekamy teraz na Rywińskiego, Pietrzaka, Kurskiego, Senyszyn i będzie kabaret w komplecie.