REKLAMA WYBORCZA

Wiadomości

  • 30 października 2007
  • wyświetleń: 1159

Najlepiej smakował placek z rabarbarem

W Gminnym Ośrodku Kultury w Porąbce 25 października odbył się finał VI edycji powiatowego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, Konkurs ten zorganizowało bielskie Starostwo Powiatowe oraz działające przy Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Stowarzyszenie Doradztwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich „Postęp”.

W tym roku w konkursowe szranki stanęło 33 uczestników – 32 Koła Gospodyń Wiejskich oraz Zespół Regionalny „Jaworze”. Wiodącym tematem była , mimo że już jesień, „wiosna w kuchni”, co dało się odczuć tak w przygotowaniu różnych potraw, jak i wystroju stołów. Wybór tych najlepszych potraw nie był łatwy, bowiem wszystko smakowało wyjątkowo, cieszyło oko i podniebienie.

Po długich obradach komisja postanowiła przyznać nagrody w pięciu kategoriach, zgodnie z regulaminem konkursu a nagrody wręczali przewodniczący Rady Powiatu Bielskiego Roman Migdał i starosta Andrzej Płonka. Starosta podkreślił, że Starostwo Powiatowe nie będzie ustawało w promowaniu kulinarnego dziedzictwa naszego powiatu, tak wspaniale rozwijanego przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich.

W uroczystości udział wzięli także wicestarosta Mirosław Szemla, członek Zarządu Powiatu Stanisław Pięta, wójtowie i burmistrzowie gmin powiatu bielskiego, radni Rady Powiatu Bielskiego i Gminy Porąbka oraz licznie reprezentowani przedstawiciele mediów lokalnych.

W konkursie brały udział również przedstawicielki bestwińskich Kół Gospodyń Wiejskich. Najbardziej smakował placek z rabarbarem upieczony przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kaniowa i przyniósł jego twórczyniom I miejsce w kategorii „Ciasta”. W kategorii dania gorące przyznano wyróżnienie dla KGW Janowice za nadziewane roladki z kurczaka. W kategorii produkt przyznano wyróżnienie dla KGW Bestwina za sałatkę pod pierzyną.

gminabestwina.info

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.